T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / İLKADIM - Köksal Ersayın Anadolu Lisesi

Köksal Ersayın Anadolu Lisesi İç Yönetmeliği

Köksal Ersayın Anadolu Lisesi İç Yönetmeliği Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği doğrultusunda hazırlanmıştır. Bu İç Yönetmelik veli ve öğrenci WhatsApp gruplarında ve okulumuzun https://keal.meb.k12.tr/ adresinde paylaşılacaktır. İç Yönetmeliğimizin, veli ve öğrencilerimiz tarafından birlikte okunması ve değerlendirilmesi gereklidir. Veli ve öğrencinin imzası Yönetmeliğin okunduğu, anlaşıldığı ve Yönetmeliğe uyulacağı anlamı taşır. Okul idaresi, gerektiği durumlarda İç Yönetmelikte değişiklik yapma hakkına haizdir.

T.C.

İLKADIM KAYMAKAMLIĞI
KÖKSAL ERSAYIN ANADOLU LİSESİ

 

İÇ YÖNETMELİK

 

Köksal Ersayın Anadolu Lisesi İç Yönetmeliği Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği doğrultusunda hazırlanmıştır. Bu İç Yönetmelik veli ve öğrenci WhatsApp gruplarında ve okulumuzun https://keal.meb.k12.tr/ adresinde paylaşılacaktır. İç Yönetmeliğimizin, veli ve öğrencilerimiz tarafından birlikte okunması ve değerlendirilmesi gereklidir. Veli ve öğrencinin imzası Yönetmeliğin okunduğu, anlaşıldığı ve Yönetmeliğe uyulacağı anlamı taşır. Okul idaresi, gerektiği durumlarda İç Yönetmelikte değişiklik yapma hakkına haizdir.

 

A. GENEL KURALLAR

Okul yaşamını ilgilendiren tüm bilgiler okul internet sitesinde yayınlanmaktadır. Velilerimizce öğrencilerin devam devamsızlık durumu ve notları, karne verilmesi beklenmeden e-okul veli bilgilendirme sisteminden düzenli olarak takip edilmesi önemlidir.

 

-  Okulda derslerin başlama saati 08.20, derslerin bitiş saati 15.30’dur. Öğlen 45 dk.lık yemek ve istirahat süresi vardır. Bayrak törenleri pazartesi günleri saat 8.10’da, Cuma günleri saat15.35’te yapılacaktır.

-  Öğrenciler okula sabah en erken 07.50’de gelebilirler. Öğrencilerin okula geldikten sonra okul bahçesini terk etmeleri yasaktır.

-  Öğrenciler cep telefonu, video kamera ve benzeri elektronik aletleri, kantin, bahçe ve okul içinde kullanamazlar. Ancak tüm sorumluluğun velide olması kaydıyla (okul müdürlüğü sorumluluk kabul etmez) okula cep telefonu getirilmesi durumunda telefonlar sabah birinci ders başlamadan önce sınıf başkanı tarafından sınıfta bulunan telefon kutusuna toplanır. Anahtar ilgili müdür yardımcılarına teslim edilir. Öğrenciler telefonlarını zorunlu durumlarda müdür yardımcısından izin alarak kısa süreliğine kullanabilir. Telefonlar son dersin son iki dakikasında görevli öğrenci tarafından müdür yardımcısı odasından anahtar alınarak sahiplerine teslim edilir. Cep telefonu veya benzeri elektronik aletler izinsiz olarak fotoğraf ve/veya video çekme amacıyla kullanılamaz. Özel günlerde fotoğraf makinelerinin, video kameraların vb. aletlerin kullanımı okul idaresinin iznine bağlıdır. Öğrenci bu araçlardan birini kullanırken görüldüğünde söz konusu araç alınır ve veli okula davet edilerek durum hakkında bilgilendirilerek imza karşılığı teslim edilir. Aynı öğrencinin yeniden herhangi bir elektronik aletle görülmesi durumunda ise iade yılsonunda yapılacağı gibi disiplin işlemi de yapılacaktır. Cep telefonlarının eğitim aracı olarak kullanılması söz konusu olduğunda ilgili öğretmen müdür yardımcısını bilgilendirir.

-  Öğrencilere verilen (EBA, SAMGİS, ÖSYM vb. gibi) şifreler kişiye özel olup, güvenlik nedeniyle paylaşılması sakıncalıdır. Başkasının şifresi kesinlikle kullanılamaz.

-  Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin disiplinle ilgili hükümleri uyarınca okuldaki bilişim cihazlarından uygun olmayan ve okul tarafından yasaklanan sitelere girilmesi, bu araçların eğitim amacı dışında kullanılması yasak olup kullananlar hakkında disiplin işlemi yapılır.

-  Okul eşyasına bilerek zarar veren öğrenciler, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin disiplinle ilgili hükümlerine göre cezalandırılırlar. Zarar, öğrenci velisi tarafından ödenir.

-  Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin disiplinle ilgili maddeleri ve iç yönetmelik sene başında tüm öğrencilerin velilerine gönderilir, sınıf öğretmeni tarafından sınıfta okunur ve gerekli açıklamalar yapılır.

-  Okuldan mail ve sms ile veli ve öğrenciye gönderilen duyuruların okunması ve gereğinin zamanında yapılması kişilerin sorumluluğundadır.

-  Çevre bilinci yüksek öğrenciler yetiştirirken öncelikle yakın çevremize önem vermemiz gerekir. Sınıflar, kantin, tuvaletler personel tarafından düzenli olarak temizlenir, ancak ortak alanların temiz tutulması öncelikle öğrencilerin sorumluluğundadır. Sınıf içinde, ilgili derste kullanılmayan eşyaların sıra ya da çanta içinde bulunması gerekir. Yerler ya da ortak alanlar kişisel eşyaların konulması için uygun değildir. Öğrenciler bulundukları sınıfın ve özellikle sıralarının temizliğinden sorumludurlar. Temizlemekten ziyade kirletilmemesi esasına riayet edilir.

-  Sınıf değişiklikleri geçerli bir sebep ve rehberlik raporu ile sınıflar arası dengeyi bozmadan okul idaresi tarafından değerlendirilerek yapılır.

-  Teneffüslerde sınıf nöbetçileri sınıflarını havalandırmak ve sınıf kapılarını açık bulundurmaktan sorumludurlar.

-  Okul dışından yemek siparişi yasaktır. Sınıflarda sadece evden getirilen sandviç tarzında yemekler ve meyve yenilebilir.

-  Öğrenciler kitaplarını sıra altlarında veya çantaları içinde bulunduracaklardır. Özel eşyaların (kıyafet, resim dosyası, spor çantası vb.) sınıflarda bırakılması yasaktır.

-  9, 10, ve 11. sınıf öğrencileri sırayla nöbetçi öğrenci olarak görevli olup, nöbetçi öğretmene ve idareye her konuda yardımcı olmakla yetkilidirler. Öğrenciler nöbetçi öğretmen ve öğrencilerin uyarılarını dikkate alırlar.

-  Okul saatlerinden sonra okulda kalarak öğretmen gözetimi dışında çalışma yapacak öğrenciler müdür yardımcılarını bilgilendirmek zorundadırlar.

-  Okuldaki tüm etkinlikler okul idaresinin izniyle yapılır. Öğrenciler okulun farklı alanlarına (sınıf, bahçe vb.) önceden izin almaksızın hiçbir afiş vb. asamazlar, izin aldıkları etkinliğin kapsamının dışına çıkamazlar. Bu etkinlikler okul malına ve/veya okul öğrencilerine zarar verir bir nitelik içerirse ya da etkinlik sırasında Disiplin Yönetmeliğine aykırı bir durum gerçekleşirse söz konusu öğrencilerin durumu Ödül ve Disiplin Kurulunca değerlendirilir.

-  12. Sınıf öğrencilerimizin veda kutlamalarını okul yönetiminin onayı ile sürdürmeleri kurumsal bir sorumluluktur. Bu nedenle birlikte olunacak mezuniyet etkinliklerinde öğretmenlere, personele, diğer sınıf seviyelerindeki öğrencilere karşı saygılı olunmalı; bu etkinliklerde havai fişek, renkli toz, yağlı boya, su, herhangi bir sıvı ya da amaçları dışında kullanılan besin ürünleri vb. hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Kutlama sadece kurum içerisinde yapılır.

-  Okul öğrencileri, okulun adını kullanarak okulun izni olmadan gezi, etkinlik vs. düzenleyemez. Veli bilgilendirilmeden okul tarafından şehir içi/şehir dışı gezi düzenlenmez. Velinin yazılı izni olmadan öğrenci hiçbir geziye katılamaz.

-  Okul gezileri eğitsel amaçlı olup öğrenciler bu geziler sırasındaki tüm tutum ve davranışlarından sorumludur.

-  Sigara, alkol vs. gibi zararlı maddeleri okul içinde ve çevresinde bulundurmak ve kullanmak yasaktır. Bu davranışlar görüldüğünde öğrenci disiplin kuruluna sevk edilir.

-  Adres, telefon, mail ile ilgili değişikliklerin okul idaresine duyurulması önemli ve zorunludur.

-  Okul müdürünün gerekli gördüğü durumlarda çanta ve üst araması yapılır.

-  Sınav kâğıtları her sınav sonrasında isteyen öğrencilere gösterilir ve öğrencilerin tüm soruları cevaplanır.

-  Öğrenciler okulun tüm öğretmenlerine, personeline ve arkadaşlarına karşı saygılı davranırlar. Tehlikeli oyunlardan ve kaba hareketlerden kaçınırlar.

-  Öğrenciler okul içinde bağırmazlar, ıslık çalmazlar, gürültü yapmazlar.

-  Öğrenciler, ders esnasında, bağlı oldukları Müdür Yardımcısının iznini almadan başka bir sınıfa girmezler, kişisel duyurular için sınıf tahtasını kullanmazlar, afiş asamazlar. Tüm duyurular için müdür yardımcısının onayını isterler.

-  Öğrenciler okula büyük paralar ve değerli eşyalar getirmezler. Getirdikleri takdirde Müdür Yardımcısına teslim ederler ve okuldan çıkarken geri alırlar. Aksi halde Okul İdaresi hiçbir sorumluluk kabul etmez.

-  Servis kullanan öğrenciler okula gelirken araçtan okul bahçesinde inerler ve eve dönerken araca okul bahçesinde binerler. Okul idaresi araca okul dışında binen ve ya inen öğrencilerle ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmez, tüm sorumluluk veliye aittir.

-  Öğrenci okula okul yönetiminin bilgisi dışında ve önceden izin alınmaksızın herhangi bir arkadaşını, akrabasını vs. getiremez. Önceki yıllardan mezunlar okul yönetimi bilgisinde süreli olarak ziyaretlerini yaparak okuldan ayrılmaları sağlanır.

-  Öğrenci tarafından okuldan alınan bir ara gereç ve kaynak varsa ilgililerce belirtilen zaman sürecinde teslim etmek zorundadır.

 

B. GEÇ GELME, DEVAMSIZLIK

Geç gelme

-  Geç gelme, öğretmenler kurulunun belirlediği süre ile sınırlı olmak kaydıyla sadecebirinci ders saatinin ilk 10 dakikası için geçerlidir. Bu sebeple birinci derse girmeyen, daha sonraki derslere geç gelen, dersler bitmeden erken ayrılan öğrencilerin durumları devamsız olarak değerlendirilir. Geç gelen öğrencilerin derse alınma şekli ve süresi sene başı öğretmenler kurulunda karara bağlanmıştır. Buna göre okula 08.30’a kadar geç kabul, bu saatten sonra derse kabul kâğıdı ile derse alınacak ve yarım gün devamsız yazılacak. Her beş defa geç kalma yarım gün devamsızlık sayılır.

 

Devam, devamsızlık

-  Öğrencinin okula devamı esastır, dersin öncelikle derste öğrenilmesi başarının temel ilkesidir.

-  Veliler, öğrencilerin devamını sağlamakla yükümlüdür. Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı 1 gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.

-  Devamsızlık yapan öğrencilerin durumları gerektiğinde (özel durumlarda) aynı gün içerisinde 2. derste velisine mesajla bildirilir. Ayrıca devamsızlığı alışkanlık haline getiren öğrencinin durumu, devamsızlığın 5 inci, 15 inci ve 25 inci günlerinde velisine bildirilerek, varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi istenir.

-  Devamsızlık süresi özürsüz 10, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.

-  Okulda bulunduğu halde, gün içinde izinsiz olarak bir veya daha fazla derse/etkinliğe girmeyen öğrenci yarım gün devamsız sayılır ve davranışı Ödül ve Disiplin Kurulunca değerlendirilir.

-  Tüm devamsızlıklar belgelenmelidir. Sınavlarda yapılan devamsızlık için doktor raporu veya veli izin belgesi gerekmektedir. Velinin okula şahsen gelip mazeret dilekçesini ilgili müdür yardımcısına vermesi gerekmektedir. Herhangi bir sebeple bir sınava, quize giremeyen ve mazereti kabul edilen öğrencinin mazeret sınavı, okula geldiği günden itibaren uygulanabilir. Gerektiğinde öğrenci, özür belgesi getirmesi beklenmeden sınava alınır ancak öğrencinin uygun özür belgesini zamanında getirmemesi durumunda bu sınav geçersiz sayılır. Gün içinde iki sınav olduğunda öğrencinin sınavlardan birine katılıp diğerine katılmaması söz konusu olamaz.

-  Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine verilir ve e-okul sistemine işlenir. MEB yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen “zorunlu hallerde özür belgesinin teslim süresi uzatılabilir” maddesinin uygulanabilmesi için velinin okula gelerek müdür yardımcısıyla görüşmesi ve gecikmenin sebebini açıklayan bir dilekçe ile mazeret kâğıdı ve/veya raporu okul idaresine teslim etmesi gerekir. Dilekçe okul idaresi tarafından değerlendirilir, işlem buna göre yapılır.

-  Okula geç gelen öğrencinin sınıfa alınabilmesi için ilgili müdür yardımcısından derse kabul kâğıdı alması gerekir.

-  Okul servisinin okula geç gelmesi durumunda öğrenciye sınıfa giriş kâğıdı verilir ancak devamsızlık e-okula girilmez.

-  Okula gelen öğrenci derslerin bitimine kadar okuldan ayrılamaz. Özel bir nedenle okuldan çıkmak zorunda olan öğrenciler velileri veya velilerinin izin verdiği kişiler tarafından (öğrenci velisi kendisi gelemeyecekse öğrenciyi kimin alacağını mutlaka yazılı olarak ilgili müdür yardımcısına bildirmelidir) müdür yardımcısının vereceği çıkış izniyle/belgesiyle okuldan çıkarılabilir.

-  Doktor randevularının çok zorunlu olunmadıkça okul saatleri içinde alınmaması gerekmektedir. İzin alınmasının zorunlu olduğu durumlarda, izin isteğinin bir gün önceden ya da izin istenilen gün sabah en geç 08.30’a kadar yazılı olarak ilgili müdür yardımcısına bildirilmesi gerekmektedir.

-  Öğrenci okulda rahatsızlandığında durumunu müdür yardımcısına bildirir. Öğrencinin eve gönderilmesi gereken durumlarda veli ilgili müdür yardımcısı tarafından aranır. Öğrencinin okul idaresinin bilgisi dışında, velisini çağırması uygun değildir.

-  Sınava hazırlanmak için devamsızlık yapmak eğitimde düzen ve programlı olma anlayışına engeldir. Öğrencinin okula gelmediği günlerde sınavlarda sorumlu olacağı konuların işlendiğini unutmamak gerekir. Ayrıca diğer öğrencilere istenmeyen bir örnek oluşturması nedeniyle de onaylanmayacağından, velilerimizin bu konuda özenli davranması beklenir.

 

C. SINAVLAR

-  Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için; o dersin sınavlarında iki dönem puanı olması ve dönem puanlarının aritmetik ortalamasının en az 50 ya da birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70 olması gereklidir.

Performans notu:Her dersten 2 performans notu verilir. Zümre kararıyla 3 performans notu da verilebilir. Sene başında performans kriterleri ders öğretmenleri tarafından öğrencilere bildirilir, öğrenciler bu kriterlere göre değerlendirilir.

Öğretim yılı sonunda;

-  Derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70.00’dan aşağı olmayan ve davranış puanı yüz olan öğrencilerden;

-  70.00-84.99 arasındakiler Teşekkür belgesi,

-  85.00 ve üzeri olanlar Takdir belgesi ile

-  6 dönem arka arkaya Takdir belgesi alan öğrenciler Üstün Başarı Belgesi ile ödüllendirilir.

 

D. SINAVLARDA UYULACAK KURALLAR

-  Sınav sırasında cep telefonu, tablet, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat ve benzeri cihazlar yasaktır.

-  Sınav süresince öğrencilerin birbirleriyle konuşmaları, herhangi bir aracın ortak kullanımı, hesap makinesi, sözlük ve benzeri yardımcı araçlar kullanmaları ve sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları sınav kurallarına aykırıdır. Uyarıya rağmen kurallara aykırı davranan veya sınavdakopya çeken veya çekmeye yeltenen öğrencilerin durumları gözetmenler tarafından tutulacak bir tutanakla belgelenecek ve gerekli işlem yapılacaktır. Gözetmenler kurallara aykırı davranan öğrencinin sınava devam etmesine izin vermeyebilir.

-  Sınavlar kelebek sistemiyle gerçekleştirilecektir. Her öğrenci bir ders önce ilan edilen yerde sınavına girmek zorundadır.

-  Sınav süresi bir ders saatidir. Sınavdan hiçbir şekilde öğrenci bırakılmaz. Sağlık sorunu yaşanması durumunda nöbetçi müdür yardımcısına müracaat edilecektir.

 

E. ÜNİFORMA VE DERS ARAÇ GEREÇLERİ

-  Tüm öğrencilerimizin okulumuz tarafından belirlenen okul kıyafeti üniformaya uymaları zorunludur. Beden eğitimi dersinde Beden Eğitimi zümresince belirlenen eşofman giyilir. Bu kıyafetler beden eğitimi dersi dışında giyilmez.

 

Öğrenciler:

1. T-shirt; beyaz renk, kısa kol veya lacivert renk, uzun/kısa kol
2. Pantolon; koyu lacivert renk, kanvas veya keten, siyah veya koyu lacivert renk kot (streç/tayt kabul edilmez)
3. Sweatshirt (svetşört); lacivert renk (kapüşonlu/kapüşonsuz) (KEAL baskılı )

 

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL ÖĞRENCİLERİNİN KILIK VE KIYAFETLERİNE DAİR YÖNETMELİK

Kılık ve kıyafet sınırlamaları

MADDE4–(1) Öğrenciler;

a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,

b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,

c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,

ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,

d) Okullarda yüzü açık bulunur; siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz; saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, piercing takamaz, bıyık ve sakal bırakamaz,

 

-  Bu kurallara uymayan öğrencilerin velisi okula davet edilerek uyarı yapılır devamında ise disiplin işlemi yapılır.

-  Öğrenciler ders saatleri ve ders dışı saatlerde okul kıyafetli (üniformalı) olmalıdır.

-  Köksal Ersayın Anadolu Lisesi üniforması okulun onurunun, okula aidiyetin bir ifadesidir. Ayrıca bireyin sorumlulukları ile ilgili davranışını da gösterir. Bu nedenle okulumuz öğrencilerinden üniforma anlayışına özen göstermelerini bekliyoruz.

-  Bu kurallara uyulmadığında uygun olmayan kıyafetler aileye bilgi verilerek okul idaresince alınır ve dönem sonunda geri verilir.

-  Okula üniformasız gelen öğrencinin velisi aranarak okula okul kıyafeti getirilmesi istenir. Bu durum bir defadan fazla tekrarlanırsa durum ayrıca Ödül ve Disiplin Kurulunca değerlendirilir.

-  Her öğrencinin okula gelirken yanında ders araç ve gereçlerini bulundurması gereklidir. Araç gereç getirmemeyi alışkanlık haline getirenlerin olması durumunda veli bilgilendirilir ve disiplin hükümleri uygulanır.

   

F. ETKİNLİKLER VE OKUL DIŞI FAALİYETLER

Okulumuz, ders yılı boyunca öğrencilerimizin sosyal olarak olgunlaşmalarını sağlamak ve çeşitli deneyimler kazanabilmeleri amacı ile birtakım etkinlikler düzenler. Ancak gönüllülük esasına dayalı olarak yapılan bu etkinliklere katılan öğrencilerin derslerini aksatmamaları esastır. Etkinlikler dolayısı ile ön görülen ders programının ve sınav tarihlerinin değiştirilmesi veya iptal edilmesi söz konusu değildir.

 

İç Yönetmeliği indirmek için tıklayınız. (pdf) 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.08.2024 - Güncelleme: 13.08.2024 11:52 - Görüntülenme: 345
  Beğen | 1  kişi beğendi